Wszyscy chcemy być eko oraz blisko z naturą. Ale czy jesteśmy świadomi co kryje nomenklatura INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Co to jest? Międzynarodowe nazewnictwo składów, niestety nie ułatwia nam ono bycia świadomą osobą. Nazwy związków chemiczny są po angielsku, natomiast roślin po łacińsku. Gdy nie jesteśmy czegoś pewni z pomocą nam przychodzi internet. Wystarczy wpisać nazwę składnika i od razu dowiemy się, czy należy on do grupy tych dobrych, czy złych. Postarajmy się też nie zwariować. Oczywiście, że 100% naturalne produkty są najlepsze. Jednak od silikonów ani się nie umiera, ani nie choruje się na raka :). Na etykietach lista składników jest malejąca.

Jak czytać INCI?

Żeby się w tym odnaleźć warto znać kilka podstawowych zasad czytania nazw.

  • Alkohole: nazwa posiada w sobie ‘alcohol’. Wyróżniamy 3 rodzaje alkoholi: złe, które wysuszają (alcohol denat, alcohol, ethanol, isopropyl alcohol, benzyl alcohol); alkohole tłuszczowe, nieszkodliwe emolienty (cetyl alcohol, palm alcohol, lauryl alcohol, decyl/dodecyl alcohol, stearyl/isostearyl alcohol, myristyl alcohol, cetearyl alcohol); alkohole dobre, nawilżające (glycerin, propylene/butylene/ethynele glycol, sorbitol, erytrinol, mannitol)
  • Kwasy: w nazwie znajdziemy słowo ‘acid’. Na przykład: citric acid, salicylic acid, glycolic acid.
  • Estry: Pochodne kwasów, których atom wodoru grupy hydroksylowej zastąpiony jest grupą alkilową lub arylową, np: stearyl stearate, lauryl lauronate
  • Surowce otrzymywane z tłuszczów i olejów. Oparte są o zwyczajowe nazwy w języku angielskim, np: sodium tallowate, decyl olivate
  • Substancje pochodzenia naturalnego: zawsze musi być podane z jakiej części został wyprodukowany surowiec oraz jaka jest jego postać, np: sunflower seed oil, sunflower seed extract, sunflower flower extract.
  • Barwniki i pigmenty: Nazwa składa się z “CI” (colour index) oraz numeru tego indeksu.
  • Silikony: Najczęściej stosowane, to: dimethicone, cyclomethicone, Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane. Oleje: Sodium Castorate (Castror oil- olej rycynowy), Sodium cocoate (coconut oil – olej kokosowy). Masła: Sodium Shea Butterate (Shea Butter – masło shea). Woski: Cera Alba (beeswax – wosk pszczeli)

Nazwy INCI mogą się również delikatnie różnić ze względu na kraj pochodzenia. Można zauważyć różnice pomiędzy Amerykańskimi a Europejskimi.

  • Woda: Aqua (UE), Water (USA)
  • Paraffinum Liquidum (UE) – Mineral Oil (USA)
  • Rośliny – nazwy botaniczne (UE – Linneusz, USA – ang.)

np.

Prunus Persica (Peach) Leaf Extract

Helianthus Annuuss (Sunflower) Seed Oil

Sól morska: Maris Sal (UE), Sea Salt (USA)

  • Kompozycje zapachowe: Parfum (UE), Fragrance (USA)
  • Dodatki smakowe: Flavor (USA), Aroma (UE)

 

Autor: Ola Zygmunt